Domenico Clerico

Produsent:

Domenico Clerico

Land:

Italia

Region:

Piemonte

Eier:

Giuliana Clerico

Grunnlagt:

1976

Vinmarker:

Ginestra, Bussia, Mosconi, Serralunga d'Alba

Vinmaker:

Oscar Arrivabene

Adresse:

LOCALITÀ MANZONI, 22/A 12065 MONFORTE D'ALBA

Telefon:

+39 0173 78171

Epost:

info@domenicoclerico.com

Webside:

domenicoclerico.com

Domenico Clerico

Den unge Domenico startet sin egen business og solgte olivenolje, før han i 1976 bestemte seg for å ta over driften av vingården sammen med sin far. Sammen med sin kone Giuliana startet de på eventyret sammen. Frem til da hadde faren produsert og levert druer til kooperativ og en liten mengde ble solgt på lokale markeder - en typisk piemontesisk gård med rundt 4-5 ha land. I dag består selskapet av 21 ha vinmark i Ginestra, Bussia, Mosconi og Serralunga d’Alba, og med en produksjon på 110 000 flasker i året. 

I 1977 kjøpte han sin første parsell i Bussia, kalt Bricotto. Deretter kom Ciabot Mentin, Pajana og Mosconi, etterfulgt av Aeroplan Servaj "Little Airplane" i Baudana i 2005. Vinen er oppkalt etter kallenavnet Domenico fikk av sin far "Free Spirit". Som en av Barolo Boys hadde Domenico mye erfaring og store endringer ble gjort både i vinmarker og kjeller, blant annet ved å introdusere grønn innhøsting og bruk av nye fat. Han dro til Burgund og tok med seg nitten 225l fat og implementerte disse i produksjonen - Clerico-stilen var født. Domenico var glad i å eksperimentere med nye teknikker, men fokuset hans var alltid ute i vinmarkene. Han tilbrakte store deler av tiden sin der, overbevist om at for å produsere fabelaktig vin, så må man ta vare på vinmarkene med kjærlighet og hengivenhet. Det som kjennetegner vinene fra Clerico er deres evne til å vise hver enkeltvinmarks uttrykk.

Domenico gikk bort i en alder av 67 år og vil bli husket for å ha hatt en moderne innflytelse på regionen, men også for hans evne til å skape en bro mellom de tradisjonelle og moderne elementer i Piemonte. I dag er det hans kone Giuliana som bærer navnet deres videre med sterk støtte fra sitt gode team.

"Dear Dad, it is with great honor that I accept the job of carrying on the business that you created with a lifetime of hard work! But, I beg you to accept my wishes: with the greatest respect for everything you have done and passed on to me, I want to go ahead and only make wine. With your support and Giuliana’s help, I want to show everyone that I can make great wines that people will appreciate. Because the land where we live has something precious that we still do not fully understand"

Med dette brevet i 1976 begynte ikke Domenico Clerico kun å dyrke druer, men å produsere Barolo fra Montforte d’Alba. I dag er han en av de mest respekterte og annerkjente produsenter i verden, og vinene hans er en benchmark for Barolo.

«He put Montforte d’Alba on the map. And he was the person I could call in the middle of the night if something went wrong in the winery» - Chiara Boscis