Planeta

Land:

Italia

Region:

Menfi, Sicilia

Eier:

Planeta

Grunnlagt:

1995

Vinmarker:

Ulmo - Menfi - Sambuca di Sicilia - Noto - Etna - Messina

Vinmaker:

Alessio Planeta, Patricia Toth

Epost:

planeta@planeta.it

Telefon:

+39 091327965

Adresse:

Contrada Dispensa, 92013 Menfi (AG), Italia

Importør:

Gaia Wine & Spirits

Planeta

På 1980-tallet satt en av Sicilias ledende vinpersonligheter Diego Planeta seg fore å sette Siciliat på verdens vinkart KVALITATIVT. Dette var en tid hvor Sicilia kun var kjent for sin store produksjon av bulkprodukter. med Sicilias unike landskap med alle sine underområder hadde et enestående utgangspunkt for å bli en ledende region også kvalitativt. Diego Planeta så dette potensialet, men da han selv ledet et større kooperativ trengte han yngre krefter til å lede denne snuoperasjonen.

Hans nevø Alessio Planeta, nylig utdannet ønolog. og hans egne barn Francesca og Santi Planeta ble satt ved roret. Og arbeidet bar raskt frukter. Planeta ble under den dynamiske trioens ledelse og med Diegos støtte på kort tid Sicilias toneangivende vinprodusent. Den store gjennombruddet kom med kåringen av vinen Planeta Chardonnay till Verdens Beste Hvitvin", med påfølgende hyllest av bl.a. Jancis Robinson med det berømte sitatet 'look to Sicily".

Familien utviklet familie-firmaet videre, og Alessios ønske om å fremvise Sicilias mangfold og autentisitet i druer og regioner inspirerte til ervervelse av egne små vingårder med lokal produksjon på hvert unike sted for historiske viner og druer - Menfi, selvsagt, Planeta-familiens historiske røtter, Ulmo, Sambuca di Sicila, Vittoria, Noto, Etna, Capo Milazzo... Med viner som Planeta Chardonnay, Planeta Cometa og La Segreta fra Menfi og Ulmo, Cerasuolo di Vittoria og Frappato fra Vottoria, St. Cecilia og Passito di Noto fra Noto, Etna-vinene fra Etna og den historiske Mamertino fra Capo Milazzo har de egenhendig snudd verdens oppfatning av Sicilias potensiale. "Look to Sicily" ble fulgt av alle andre ledende skribenter fulgte. Og familien har til fulle fremvist Sicilias kvaliteter gjennom sine vinerier - en reise fra vest til øst på Sicilia gjennom Sicilias historiske vinområder, kjent fra antikken. 

Om klimaks er nådd med kåringen av Alessio Planeta til verdens beste vinmaker i 2023 skal ikke sies, men da er det ingen over og ingen ved siden.

Planeta er Sicilias ubesttride ledestjerne. Og Italias. Ingen slår i dag Planeta i renommé, kvalitet og mangfold på Sicilia. De har snudd verdens oppfatning av "Italias kornkammer" til å være en region i den ypperste kvalitetsklasse. Med kompromissløst kvalitetsfokus, unike viner, stor respekt for Sicilias historiske røtter og len lang rekke topp-produkter på såvel internasjonale som egne druesorter. har Planeta egenhendig satt Sicilia på kvalitetsvinkartet en gang for alle, og samtidig plassert Italia på den internasjonale stjernehimmel.

Galleri