Giovanni Rosso

Land:

Italia

Region:

Serralunga d'Alba, Piemonte 

Eier:

Davide Rosso 

Grunnlagt:

1980

Vinmarker:

Cerretta, Storico, Vigna Rionda

Vinmaker:

Davide Rosso

Epost:

info@giovannirosso.com

Telefon:

+39 0173 613340

Adresse:

Via Roddino 10/1 - 12050 Serralunga d'Alba (Cn)

Importør:

Gaia Wine & Spirits

Rosso-familien har så langt tilbake som man kan huske vært vinbønder i Serralunga. Dog har de ikke alltid vært tappere av egen vin - i generasjoner dyrket de landet og foredlet druene, kun for å selge druer og ferdig vin til andre, større tappere. Helt frem til Giovanni Rosso, far til dagens eier Davide Rosso, ble svekket av sykdom og påfølgende død levde familien av å lever druer og vin fra sitt land, som var og er blant Serralunga og Barolos beste vinmarker, til andre som tappet vinene under eget navn

Dagens eier, Giovannis sønn Davide Rosso ville det annerledes. Inspirert av sin onkel, den legendariske "mr Vigna Rionda" Tommaso Canale, kjente Davide kvaliteten i familiens vinmarker, og allerede under oenologi-utdannelsen bestemte Davide seg for å sette familiens navn på familiens viner. Hans lidenskap var Barolo, hvis likehetstrekk med de beste Pinot'er han lærte å kjenne i Burgund, og dens drue, Nebbiolo.

Davide studerte ønologi og fikk uvurderlig erfaring i Frankrike. I 2001 tok han, 27 år gammel, ansvaret for vinifisering av sine vinmarkers viner med et mål i tankene: "Vin skal være en perfekt refeksjon av sitt terroir". Og terroiret i Serralunga d'Alba er blant verdens fineste.

Davides familie har alltid vært tett knyttet familiært til Canale-familien og Davides mor, Ester Canale, ble den rettmessige arving til hoveddelen av den legendariske vinmarken Vigna Rionda etter Tommaso Canales død. Tommaso hadde vinifisert sine viner i Davides og Rosso-familiens kjeller, og Davide hadde vokst opp med "onkel Tommaso", og hans eksentriske, men magiske, innfallsvinkel på alt fra vinmarkspleie til vinproduksjon. Denne tradisjonen videreføres i dag når Davide nå bestyrer det meste, og beste, av Vigna Riondas vinranker, som han har pleiet og ivaretatt for å elevere til gamle høyder etter noen års forfall i Tommasos siste år.

Giovanni Rosso SRL er i dag en av Barolos mest legendariske vinprodusenter.

Davide Rossos er i dag en legende i Piemonte. Fra han vinkjeller i Serralunga kommer noen av regionens mest legendariske Barolo og Barolo cru-viner. Han produserer også en unik Langhe Nebbiolo, Barbera d'Alba (Donna Margherita), og nylig også en sitrende hvit Roero Arneis, "the white lady of Piedmont". 

Siste tilskudd på stammen er en allerede ikonisk, og svært begrenset, produksjon av Etna Rosso og Etna Bianco fra en nylig ervervet pre-phylloxera vinmark Davide kjøpte på midten ac 2010-talley, nær Randazzo på Etnas nordside. 

Galleri