Giovanni Rosso

Land:

Italia

Region:

Serralunga d'Alba, Piemonte 

Eier:

Davide Rosso 

Grunnlagt:

1980

Vinmarker:

Cerretta, Storico, Vigna Rionda

Vinmaker:

Davide Rosso

Epost:

info@giovannirosso.com

Telefon:

+39 0173 613340

Adresse:

Via Roddino 10/1 - 12050 Serralunga d'Alba (Cn)

Importør:

Gaia Wine & Spirits

Giovanni Rosso

Rosso-familien har så langt tilbake som man kan huske vært vinbønder i Serralunga. Dog har de ikke alltid vært tappere av egen vin. I generasjoner dyrket de landet og foredlet druene, kun for å selge druer og ferdig vin til andre større tappere. Helt frem til Giovanni Rosso ble svekket av sykdom og påfølgende død, levde familien av å levere druer og vin fra sitt land, som var og er fra Serralunga og Barolos beste vinmarker, til andre som tappet vinene under eget navn.

Dagens eier, Giovannis sønn Davide Rosso ville det annerledes. Inspirert av sin onkel, den legendariske "mr Vigna Rionda" Tommaso Canale, kjente Davide kvaliteten i familiens vinmarker og allerede under ønologiutdannelsen bestemte Davide seg for å sette familiens navn på familiens viner. Hans lidenskap var Barolo, hvis likhetstrekk med de beste Pinot'er han lærte å kjenne i Burgund, og dens drue, Nebbiolo.

Davide studerte ønologi og fikk uvurderlig erfaring i Frankrike. I 2001 tok han, 27 år gammel, ansvaret for vinifisering av sine vinmarkers viner med et mål i tankene: "Vin skal være en perfekt refleksjon av sitt terroir". Og terroiret i Serralunga d'Alba er blant verdens fineste.

Davides familie har alltid vært tett knyttet til Canale-familien og Davides mor, Ester Canale, ble den rettmessige arving til hoveddelen av den legendariske vinmarken Vigna Rionda etter Tommaso Canales død. Tommaso hadde vinifisert sine viner i Davides og Rosso-familiens kjeller. Davide vokste opp med "onkel Tommaso" og hans eksentriske, men magiske innfallsvinkel på alt fra vinmarkspleie til vinproduksjon. Denne tradisjonen videreføres i dag når Davide nå bestyrer det meste og beste av Vigna Riondas vinranker, som han har pleiet og ivaretatt for å elevere til gamle høyder etter noen års forfall i Tommasos siste år.

Giovanni Rosso SRL er en av Barolos mest legendariske vinprodusenter.

Davide Rossos er i dag en legende i Piemonte. Fra hans vinkjeller i Serralunga kommer noen av regionens mest berømte Barolo og Barolo cru-viner. Han produserer også en unik Langhe Nebbiolo, Barbera d'Alba (Donna Margherita) og nylig også en sitrende hvit Roero Arneis, "the white lady of Piedmont". 

Siste tilskudd på stammen er en allerede ikonisk og svært begrenset produksjon av Etna Rosso og Etna Bianco, fra en nylig ervervet pre-phylloxera vinmark Davide kjøpte på midten av 2010-tallet, nær Randazzo på Etnas nordside. 

Galleri