Col d'Orcia

Land:

Italia

Region:

Montalcino, Toscana 

Eier:

Francesco Marone Cinzano

Grunnlagt:

1973

Vinmarker:

144 ha vinmark fordelt på 11 druesorter

Epost:

info@coldorcia.it

Telefon:

+39 0577 80891

Adresse:

Via Giuncheti 53024 Montalcino, Italia

Importør:

Gaia Wine & Spirits

Col d'Orcia

I 1890-årene het dagens Col d'Orcia 'Sant Angelo in'Colle' og tilhørte den adelige Franceschi-familien. I 1958 delte de daværende eierne, brødrene Leopoldo og Stefano Franceschi godset og husets navn opphørte. Den gjenværende Franceschi, Stefano, ga da eiendommen navnet "Col d'Orcia" (åsen over Orcia). Når Cinzano-familien kjøpte Col d'Orcia i 1973 var kun et par hektar beplantet med vinranker. Resten var dedikert oliven, tobakk, korn, jaktterreng og utmark. 

Eiendommens nye eier, grev Alberto Marone Cinzano, startet straks beplantning av vinmarker på eiendommene. Allerede i 1980 sto 70 hektar vinmark klart, og i 1992, da Albertos sønn og godsets nåværende eier Francesco Marone Cinzano tok over, startet den virkelige kvalitets-era for det historiske vinhuset.   

Dog var Brunello dengang, tross anerkjennelse som en av Italias skatter, en liten appellasjon og ukjent i de fleste markeder. Men Francesco fokuserte kompromissløst på kvalitet og økologisk jordbruk. I dag er 140 hektar vinmark i familiens eie, hvorav hele 108 hektar dedikert til Brunello. 

Fra 2013 ble hele Col d'Orcia sertifisert økologisk og ble med et sverdslag den største økologiske produsenten i Montalcino. 

Col d'Orcia er i dag den tredje største produsenten i Montalcino og grev Francesco er en av Italias mest fremtredende vinpersonligheter. En rekke prosjekter av alt fra økologisk vindyrking til utforsking av historiske oppbindingsmetoder og sangiovese-druenes genetikk er også initiert og finansiert av greven, i samarbeid med flere av verdens ledende forskere på feltet.

 

Galleri