Ken Wright Cellars

Land:

USA

Region:

Oregon

Eier:

Ken Wright

Grunnlagt:

1994

Vinmarker:

Abbott Claim Vineyard, Bonnie Jean Vineyard, Hirschy Vineyard, McCrone Vineyard, Savoya Vineyard, Shea Vineyard, Tanager Vineyard, Bryce Vineyard, Canary Hill Vineyard, Carter Vineyard, Latchkey Vineyard, Freedom Hill Vineyard, Guadalupe Vineyard

Vinmaker:

Ken Wright

Epost:

julianne@kenwrightcellars.com

Telefon:

503-852-7010

Adresse:

120 N. Pine St. Carlton, OR 97111

Importør:

Fine Wines

Willamette Valleys Pinot Noir-mester siden 1986

Kens navn er synonymt med Willamette Valley. Som en av pionerene var han sentral i regionens vekst og utvikling. Han var med på å sette Oregon Pinot Noir på kartet. Bokstavelig.

Ken startet sin karriere i California, men Oregon vant hans hjerte før resten av verden visste om dens storhet. Robert Parker's Wine Advocate utpekte hans - og bare hans - Oregon vingård som "Outstanding." Han er den eneste vinmakeren i Oregon som pryder forsiden av Wine Spectator.

Ken er en Midtvesten-gutt født i Illinois, men flyttet ofte og bodde i Missouri, Wisconsin og Kentucky. De fleste av familien hans kom fra sentrale Illinois - mange drev med maisoppdrett. Hans røtter i landbruk går langt tilbake. Foreldrene hans hadde vokst opp fem kvartaler fra hverandre. Han tilbrakte somrene med å jage ildfluer, klatre i trærne i besteforeldrenes frukthager, spise kirsebær og epler.

Mens han studerte statsvitenskap ved University of Kentucky tidlig1970-tallet, jobbet Ken en restaurant i sentrum av Lexington kalt Fikentreet. For å øke vinsalget, holdte eieren vinsmaking for personalet, slik at de lærte hele vinkartet å kjenne. Det var Kens første erfaring med god vin, med alle større regioner representert. Den utrolige dybden av aroma, smak og tekstur som vin kunne oppnå begeistret ham. Han leste alt om vin som han kunne tak i. Han ble etter hvert restaurantens vinkjøper. Hans interesse for statsvitenskap avtok. Ken husker øyeblikket da han bestemte seg for å endre kursen i livet sitt. Han solgte alle sine eiendeler for å finansiere flytting til California for å studere ønologi og vindyrking. Hans Volkswagen varebil punkterte to ganger underveis!

Han begynte å lage vin i 1978 i Monterey County, California, på Ventana Vineyards og Chalone Winery, deretter Talbott Vineyards, før han flyttet til Oregon i 1986 for å åpne Panther Creek Cellars. Han lanserte Ken Wright Cellars i 1994. Vindyrking er en reise som fortsatt inspirerer Ken hver dag, spesielt energien og planleggingen som kreves for å koordinere mennesker, maskiner og ustadighet fra moder jord. Å se teammedlemmene forbedre ferdighetene sine er utrolig tilfredsstillende.

I 1995 møttes Ken og hans kolleger i vinindustrien i Oregon sammen for å diskutere opprettelsen av de første sub-AVAene (American Viticultural Areas) i Willamette Valley, Oregon. Seks nye AVAer ble identifisert. Ken sto selv i bresjen for å opprettelsen av Yamhill-Carlton AVA. Den ble endelig godkjent i 2004.

I Oregon har Ken oppnådd det perfekte ekteskapet mellom plante - Pinot Noir - og sted - Oregon. Han mener Pinot Noir er den beste vindruen planeten. Dens evne til å koble vindrikkere til sted er uovertruffen. Pinot Noir er et helt blankt lerret, og alt du lukter og smaker har alt å gjøre med hvor planten har vokst. Ken holder seg til én enkel sannhet: opprinnelse er alt! Hans tilnærming til håndverket vindyrking, er å forvalte snarere enn å manipulere. Økologiske jordbruksprinsipper følges.  Ved å analysere både jordprofil og vinstokker, holde lave avlinger og høsting og sortering for hånd, sikrer de at karakteren i frukten kommer frem i den ferdige vinen. Minimal innblanding er viktig for å bevare det den er; en gave fra naturen.

Ken Wright Cellars produserer tre ulike nivåer av Pinot noir. Deres Willamette Valley Pinot noir er en introduksjon til regionens ulike kvaliteter. Neste nivå er deres AVA (American Viticultural Area) serie Pinot Noir som er uttrykk for deres respektive mikroklima og spesifikke geologi. Til sist har Ken 13 viner fra enkeltvinmarker dyrket med Pinot Noir.

Gjennom flere tiår har Ken blitt hyllet med æresbevisninger. Han har mottatt Wine Spectator Critics' Choice Award åtte ganger. Ken var den tredje vinmakeren i Oregon som mottok ORVI-prisen (Oregon Vintner), som anerkjenner store bidrag til vinindustrien.

 

Ken Wright er en levende legende!

 

 

Galleri