Anne Boisson og Pierre Boisson

Land:

Frankrike

Region:

Burgund

Eier:

Bernard Boisson

Grunnlagt:

1822

Vinmarker:

Bourgogne, Meursault, Meursault Genevrieres 1er Crü, Auxey Duresses, Auxey-Duresses 1er Cru og Monthelie.

Vinmaker:

Anne Boisson og Pierre Boisson

Adresse:

1 Rue du Moulin Landin, 21190 Meursault, Frankrike

Importør:

Fine Wines

Vinene til det som lenge ble referert til som Domaine Boisson-Vadot, produseres nå i samarbeid og tappes under Pierre Boisson og Anne Boisson, i familiens kjellere i Meursault. Boisson er en av de fine, fremragende småprodusentene i landsbyen Meursault som ikke er spesielt kjent utenfor hjemlandet Frankrike, men som har utviklet en nesten kult-aktig tilhengerskare i New York. Familien Boisson har vært vinbønder i Meursault i mer enn to århundrer, og vinene i dag er like fine som de noen gang har vært i den lange og berømte familiehistorien. Med far Bernard fortsatt til stede, er Pierre og Anne nå «ved roret». De tar beslutninger sammen og lager mellom tre og fire tusen kasser vin per år. Pierre Boisson er også en gammel venn med Raphael Coche, sønn av Jean-François Coche fra Domaine Coche-Dury, og de to diskuterer ofte vinproduksjon og vindyrkingsfilosofier.

Boisson-vinene har alltid vært ypperlige, med en klassisk, terroir-drevet og konsentrert stil som ikke er beheftet med overdreven ny eik eller battonage.

 

Som så mange av toppdomenene i Burgund, er det ingen hemmeligheter bak deres suksess. Snarere, den velprøvde oppskriften med en høy prosentandel av gamle vinstokker, nitidig vinmarksarbeid for å få frem det største potensialet i hver årgang, og tålmodig vinproduksjon i kjelleren gjør at det unike, underliggende jordsmonnspreget til hver vinmark får fokuset i de ferdige vinene. Vinene er lagret i en meget beskjeden mengde ny eik, ikke mer enn tjuefem til tretti prosent for toppcuvéene - og mindre for Bourgogne- og Villagevinene. Vinene er alle spontangjæret og modnes på fat med lite eller ingen battonage, hvor de deretter får et relativt langt opphold på 19-22 måneder, noe som gir vinene ytterligere dybde og raffinement. Før tapping får vinene ingen filtrering.

 

Porteføljen starter med en utmerket duo av Bourgogne Blancs - en fra Pierre og en fra Anne - begge fra vinstokker i landsbyen Meursault. Med sin brede tekstur og hint av lime, nøtter og honning, kan de lett forveksles med landsbyen Meursault. I 2018-årgangen la Pierre til to lieux-dits Bourgogne Blancs: Les Herbeaux (fra 1961) og Murgey de Limozin (fra 1924). Historisk sett ble disse blandet inn i Pierres Bourgogne Blanc, men han følte at de fortjente egen utmerkelse. I tillegg lager Pierre en Meursault Village fra unge vinstokker fra lieux-dit Perchots, sammen med Meursalt Criots fra 30-50 år gamle vinstokker arvet fra sin bestemor. Dette er et lærebokeksempel av en vin, med nydelig mineralitet og noter av limeskall. Domenet lager også tre distinkte viner fra tre av de beste lieux-dits i Meursault: Sous la Velle (plantet i 1947, 1952, 1987, 1990 og tappet under Anne Boisson); Chevalières (plantet i 1982 og tappet under Anne Boisson), og Grands Charrons (plantet i 1988 og tappet under Pierre Boisson). Grands Charrons er den mest sprudlende av de tre (Den mest typiske Meursault, sier Bernard). Sous la Velle er bredskuldret, men likevel raffinert, kanskje en litt nedtonet versjon av Grand Charrons. Til slutt er Chevalières, mer mineralsk i profil, med en strammere frukt i ung alder. Alle vinene er utmerkede og ganske aldersverdige, og oppfører seg mye mer som premier crus enn Village-viner.

 

 

Familien lager også et vakkert eksemplar på Meursault "Genevrières", nå av Anne Boisson. Plantet i 1975, produserer Boissons Genevrières-vinstokker en vin med både kraft og rolig tilbakeholdenhet. Vinen viser delikate nøttetoner av Meursault med toner av pære og mandarin, og med en dyp mineralsk kjerne som er ganske sjelden for Meursault Genevrières.  Med mindre enn en tredjedel ny eik, står dette utmerkede uttrykket av Genevrières terroir foran og i sentrum i denne vinen, noe som gjør den til et av de beste eksemplene fra denne 1er Crü.  Boisson lager også noe Bourgogne Rouge, Haute Cotes de Beaune Rouge, Auxey-Duresses og Pommard, samt en liten mengde Aligoté fra en liten parsell med 60 år gamle vinstokker i kommunen Meursault.

Galleri