Burlotto

Land:

Italia

Region:

Verduno, Piemonte 

Eier:

Marina og Fabio Burlotto 

Grunnlagt:

1856

Vinmarker:

Monvigliero (Verduno), Cannubi (La Morra), diverse i Verduno

Vinmaker:

Fabio Burlotto

Epost:

burlotto@burlotto.com

Telefon:

+39 0172 470122

Adresse:

Via Vittorio Emanuele • 12060 Verduno (CN)

Importør:

Gaia Wine & Spirits

COMM. BURLOTTO

Den lille landsbyen Verduno ligger nord-vest i Barolo-regionen, kun noen få minutters kjøretur nord for mer kjente La Morra. Som Barolo-kommune er Verduno svært liten, med en befolkning på rett over 500 sjeler og en omkrets på kun 7,3 km2 er den fort passert. Slottet som troner over byen, Castello di Verduno, vitner om fordums storhet - det var iallefall riddersete her, som i de andre Barolo-kommunene. Og Verduno er med blant de få Barolo-kommunene, dog er produksjonen liten og de kjente vinmarkene få. 

Likefullt lages her noen av de mest sublime Barolo-vinene regionen har å by på og det er også her man finner den legendariske vindruen Pelaverga (en fjern nebbiolo-slektning). Familien Burlotto har hatt tilhold i byen og vinmarkene i århundrer. Og dagens Burlotto-familie er kjent som regionens første virkelige super-stjerne på vinhimmelen. Dette er takket være den legendariske vinmakeren og pater familias G. B. Burlotto, som ikke bare var vinmaker i hele 77 år (1850-1927), men som i sin samtid også oppnådde en stjernestatus som bare Biondi Santi og Vega Sicilia kunne gi ham konkurranse om.

Som den første til å tappe og selge Barolo i flaske, ikke i bulk eller demi-johns brakte han ikke bare berømmelse til Verduno, men som hoff-leverandør til Savoy-hoffet (datidens fyrster i regionen) ble Verduno i hans livstid den mest navngjetne av alle Barolos kommuner i Europas hoff. Gian Batista Burlotto var også ivrig opptatt av datidens oppdagere og eventyrer og for oss her til lands er det jo ekstra interessant at han sponset Greven av Abruzzo, en viss Nobile, sin Nordpolen-ekspedisjon i 1899 - med vin!

Etter G. B. Burlottos død gled både huset og landsbyen inn i glemselen; inntil hans oldebarn Fabio tok over driften og kjelleren. I dag er atter Burlotto-familien anerkjent som en av Barolos virkelige storheter og deres årvisse lille produksjon imøteses med forventing av samlere og vinkjennere verden over.

Galleri